close
Livsstil

Den Danske Forfatter der Forstår Ungdommen

christin-hume-Hcfwew744z4-unsplash

Vi har selvfølgeligt alle været unge engang, men det kan vi nogle gange godt glemme. Der skete mange pinlige ting i vores unge år, og det er kun naturligt at skubbe dem lidt tilbage i hukommelsen, så vi ikke behøver at rødme hele tiden. Det er dog også lidt synd: hvis vi glemmer hvordan vi selv var, og hvordan vi havde det, da vi var unge, så mister vi forbindelsen til nutidens ungdom. Hvis vi selv har børn, så ryster vi måske på hovedet af deres opførsel, selvom vi selv gjorde akkurat som dem, da vi selv var på deres alder.

Hvis vi gerne vil forstå ungdommen, så er vi nødt til at kunne genkalde os vores egen, og samtidig være åbne overfor, at tingene altså ændrer sig med tiden. Der er store ligheder imellem unge mennesker dengang og i dag, men der er også en del forskelle. Det er vigtigt at have et åbent sind, så vi kan sætte os i den moderne unges sted, og se verden ud fra deres perspektiv. Hvis vi ikke er i stand til at gøre dette, så skaber det en afstand imellem os og dem. Det er selvfølgeligt særligt problematisk, hvis det er en egne børn, man kommer længere væk fra. Men selv hvis man ikke selv har børn, så er unge mennesker stadig en del af vores verden: og år efter år, vil de have mere indflydelse over, hvor landet bevæger sig hen. Hvis vi ikke bruger den nødvendige tid og energi på at forstå dem, så er vi dømte til at sidde på vores gamle dage, og råbe af fjernsynet, fordi vi ikke forstår hvorfor de træffer de beslutninger de gør.

Heldigvis er der en dansk forfatter der har bevist ganske klart og tydeligt, at det er muligt at forstå den moderne ungdom, selvom man ikke længere selv er en del af den. Her snakker vi selvfølgeligt om jesper wung sung, der er manden bag både bogen og manuskriptet for filmen ”To ryk og en aflevering”. Både bogen og filmen blev utroligt populær i hele Danmark, og specielt blandt de unge, der kunne genkende dem selv i filmen. Det var tydeligt at Jesper forstod dem, og at han formåede at kommentere – uden at dømme – på den moderne ungdom.

Det viser sig da også, at Jesper ikke bare var heldig i sin skildring af ungdommen med den udgivelse. Han udgav senere bogen ”En-to-tre-NU!” som er blevet utroligt populær rundt omkring i de danske skolers ældste klasser. Hvis man gerne selv vil være bedre til at forstå ungdommen, og den generelle udvikling vores samfund lader til at tage, så er det altså værd at fordybe sig i nogle af Jesper Wung Sungs bøger.